Toimin tieto- ja viestintätekniikan asiantuntija FrostBit Software Laboratoriossa ja olen saanut madollisuuden suunnitella ja toteuttaa web- ja mobiilitiimissä erilaisia sovelluksia, sekä tutustua suunnittelutyökaluihin, kuten Figmaan, Adobe XD:n ja Adobe Photoshopiin. Pelikäyttöliittymiä käsittävän osuuden nojaan opinnoista, harjoitteluista ja henkilökohtaisista projekteista saatuihin näkökulmiin ja kokemukseen.
Työssäni olen käyttänyt eniten kokonaisvaltaisessa, käyttöliittymän ja käyttäjäkokemuksen kattavassa suunnittelussa, Adobe XD:tä (Energy ECS- hanke) ja Adobe Photoshopia (ELU – Eväitä elämään luonnollisesti Lapista – hanke) layouttien ja yksittäisten komponenttien suunnitteluun, toteutukseen ja muokkaamiseen. Nämä työkalut tarjoavat erinomaiset ominaisuudet prototyyppien luomiseen ja käyttöliittymien hiomiseen, mutta toisinaan projektit vaativat myös nopeutta ja visuaalisesti helposti toteutettavia esimerkkejä. Tässä tilanteessa suunnittelutyökalun valinta voi olla ratkaiseva.
Mikä on Wix?
Wix on laajalti tunnettu helppokäyttöisenä verkkosivujen rakennusalustana, joka tarjoaa vetämällä ja pudottamalla -editorin, valmiita teemoja sekä mobiilioptimointiin liittyviä työkaluja (Amery 2024). Vaikka Wix on ensisijaisesti suunniteltu loppukäyttäjäystävällisten verkkosivujen luomiseen, herääkin kysymys: Voiko Wixiä hyödyntää UI- ja UX-suunnittelussa, vaikka itse lopullinen sovellus rakennettaisiin muilla alustoilla, kuten WordPressillä, Reactilla tai muilla räätälöidyillä teknologioilla?
Tässä artikkelissa tarkastelen Wix Editorin ja Wix Studion ilmaisversioita käyttöliittymien suunnittelutyökaluna ja arvioin niiden hyödyt ja haasteet erityisesti käyttöliittymä- (UI) ja käyttäjäkokemussuunnittelun (UX) näkökulmasta (Ahonen 2025). Tavoitteena on selvittää, voisiko Wix toimia kelvollisena vaihtoehtona perinteisille suunnittelutyökaluille erityisesti silloin, kun tarvitaan nopeita ja visuaalisesti vakuuttavia esimerkkejä suunnitteluprosessin alkuvaiheessa.
Wix Editor vs. Wix Studio
Wix Editor on helppokäyttöinen, myös aloittelijalle sopiva verkkosivujen toteutustyökalu, joka tarjoaa vedä ja pudota -käyttöliittymän ja laajan valikoiman malleja ja intuitiivisia suunnittelutyökaluja. Tämä tekee siitä sopivan työkalun myös sellaisille, jotka haluavat luoda perussivuston ilman koodaamista. (Amery 2024.)
Wix Studio on kehittyneempi alusta niille, jotka tarvitsevat syvempää muokattavuutta ja hallintaa suunnittelussa. Se tarjoaa runsaasti joustavuutta, jolloin käyttäjät voivat säätää sivustojaan eri näyttökokoihin ja luoda responsiivisia suunnitelmia. Wix Studio tukee myös koodittomia animaatioita, edistyneitä ammattilaisominaisuuksia ja tekoälyn integrointia, joten se on täydellinen valinta kokeneemmille suunnittelijoille tai yrityksille, jotka tarvitsevat hienostuneen, tulevaisuuden tarpeisiin sopivan verkkosivuston, jossa on monimutkaisia yksityiskohtia ja huippuluokan toiminnallisuuksia. (Amery 2024.)
Jos tarkoituksena on toteuttaa nopea suunnitelma, valitsisin tähän tarkoitukseen Wix Editorin, koska sen käyttö on helpompaa ja nopeampaa. Jos suunnitelma vaatii laajempia toiminnallisuuksia, kuten tablettinäkymää, voi olla viisaampaa käyttää Wix Studiota, sillä se sisältää enemmän työkaluja ja toiminnallisuuksia muun muassa tablettinäkymän toteutukseen.

Teemat ja tyylit: Inspiraatio vai rajoite?
Wix tarjoaa laajan valikoiman valmiita teemoja ja tyylejä, jotka voivat toimia inspiraationa UI-suunnittelussa. Näiden teemojen avulla voi luoda väriteemoja, asetteluja ja typografiaa, mutta ne voivat myös tuoda haasteita, erityisesti jos suunnitelmat ovat liian sidottuja Wixin omiin rakenteisiin. Esimerkiksi, jos sivuja kehitetään Reactilla, Wix-teemoja ei voi suoraan käyttää, sillä se rikkoisi Wixin käyttöehtoja. (Wix Help Center 2025b.) Lisäksi on tärkeää huomata, että Wixin suunnitelmia ei voi siirtää suoraan muihin ympäristöihin. Toisin kuin Figma tai Adobe XD, Wix ei tarjoa mahdollisuutta viedä suunnitelmia koodiksi, jota voisi käyttää React- tai Vue-projekteissa. (Wix Help Center 2025.)
Esimerkkinä voidaan tarkastella alla olevaa kuvaa (kuva 2), jossa on käytetty kolmannen osapuolen AI:n luomaa kuvaa sekä Wixin fontteja ja painikkeita, jotka on muokattu sivun ilmeeseen sopiviksi. Vaikka elementtien siirtäminen Wixin ulkopuolisille alustoille ei ole mahdollista eikä kannattavaa, kuvasta projektin toimeksiantaja ja koodari saavat käsityksen siitä, millainen sivuston yleisen ilmeen tulisi olla ja millä asetuksilla komponentteja voisi lähteä toteuttamaan.

Wixin käyttö prototyyppien luonnissa
Wix mahdollistaa yksinkertaisten käyttäjäpolkujen ja interaktiivisten elementtien rakentamisen ilman koodausta. Tämä on hyödyllistä, kun halutaan nopeasti testata, miten käyttäjät reagoivat eri valikkorakenteisiin tai painikkeisiin, sillä testisivun voi jakaa linkin kautta useille käyttäjille, jotka voivat kokeilla sitä kuin valmista sivua.
Wixin mahdollisuudet interaktioiden hallintaan ovat kuitenkin rajalliset verrattuna esimerkiksi Figman prototyyppityökaluihin. Monimutkaisten animaatioiden tai mukautettujen siirtymien toteuttaminen voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Lisäksi Wixissä ei ole samanlaista rautalankanavigaation luomismahdollisuutta kuin Figmassa tai Adobe XD:ssä, joissa voi tarkasti määritellä ja testata navigaatiota eri tasoilla ja interaktioilla. Wixissä navigaatioelementit ovat helpommin rakennettavissa, mutta ne jäävät usein yksinkertaisiksi verrattuna prototyyppeihin, joissa voidaan luoda monivaiheisia ja dynaamisia käyttäjäpolkuja. Tämä voi rajoittaa suunnittelua, kun pyritään luomaan yksityiskohtaisempia ja monimutkaisempia sovelluksia.

Wixin käyttö pelien käyttöliittymän suunnittelussa
Pelien käyttöliittymien ensikonseptit on mahdollista toteuttaa Wixillä kohtuullisen helposti, sillä se tarjoaa nopean tavan hahmotella käyttöliittymän perusasetelmia, kuten elementtien sijoittelua ja värimaailmaa. Wixin suurin haaste on kuitenkin sen rajallinen komponenttivalikoima, joka voi rajoittaa suunnittelijan mahdollisuuksia. Vaikka omien komponenttien lisääminen parantaa käytettävyyttä, lopputulos ei ole suoraan pelimoottoriin siirrettävissä, kuten esimerkiksi Photoshopissa suunnitellut elementit. Tämä tarkoittaa, että suunnittelija joutuu lopulta tekemään saman työn kahdesti.


Wix vs. Photoshop ja muut suunnittelutyökalut
Pelien käyttöliittymät vaativat usein tarkkaa visuaalista suunnittelua, ja tähän tarkoitukseen Photoshop peittoaa sekä Wixin että useimmat muut suositut UI-suunnittelutyökalut, kuten Figman ja Adobe XD:n (Charlesworth 2025; DbS Institute 2025). Photoshopin vahvuus piilee sen laajoissa muokkausmahdollisuuksissa: tasojen (layers) hallinta, tekstuurien tarkka säätö, rasteri- ja vektorikuvien käsittely sekä erilaisten efektien ja varjostusten lisääminen tekevät siitä erittäin joustavan työkalun pelien UI-suunnitteluun. Lisäksi Photoshopissa suunnitellut komponentit voidaan siirtää suoraan pelimoottoriin lähes sellaisenaan, mikä nopeuttaa kehitysprosessia ja säilyttää alkuperäisen visuaalisen laadun (DbS Institute). Toisin kuin vektorityökaluissa, kuten Adobe Illustratorissa, Photoshopin kanssa tulee ottaa huomioon riittävä resoluutio jo komponenttien luontivaiheessa (Adobe 2025). Tällä tarkoitan komponentin tekemistä tarpeeksi suureksi, kuten 30 x 30 cm, jolloin yksityiskohdat varmasti säilyvät myös pelimoottoriin vietynä. Pelimoottoreissa, kuten Unreal Enginessä ja Unityssa, komponenttien skaalaustyökalut paikkaavat tätä mielestäni kohtalaisen hyvin, vaikka skaalaus ominaisuus ei välttämättä riitä komponenttien tekstuureihin asti.

Yhteenveto: Kannattaako Wixiä käyttää UI- ja UX-suunnittelutyökaluna?
Wixin editori mahdollistaa käyttöliittymäelementtien, kuten painikkeiden, kuvien ja lomakkeiden nopean visuaalisen muokkaamisen, mikä tekee siitä houkuttelevan työkalun erityisesti nopeaan ideointiin ilman koodausta.
Mutta voiko Wix korvata perinteiset UI-suunnittelutyökalut, kuten Figman, Adobe XD:n tai Sketchin? Vastaus on kaksijakoinen. Wix on intuitiivinen ja mahdollistaa nopean kokeilun, mutta sen käyttö rajautuu pääasiassa Wixin omiin komponentteihin ja rakenteisiin. Tämä voi olla ongelmallista, jos suunnitelmat täytyy siirtää toiseen ympäristöön, sillä Wixin rajoitteet tyylikirjastojen ja komponenttien viennissä voivat hankaloittaa saumattoman siirtymisen ja jopa rikkoa Wixin käyttöehtoja.
Wixin käyttö suunnittelutyökaluna riippuu täysin projektin tarpeista. Jos tavoitteena on nopea prototypointi ilman tarvetta siirtää suunnitelmia toisiin alustoihin, Wix voi olla hyödyllinen työkalu. Kuitenkin useat projektit tarvitsevat yksityiskohtaisemman käyttäjäkokemus- ja käyttöliittymäsuunnitelman, jossa myös ruutujen välinen navigaatio on selkeästi esillä. Wix ei siis sovellu lopullisen suunnitelman luomiseen, mutta se voi toimia parhaimmillaan havainnollistamistyökaluna projektin alkuvaiheessa, kun värit, elementit ja yleinen ilme hakevat vielä paikkaansa.
UI- ja UX-suunnittelun näkökulma
Hyödyt:
- Nopea prototypointi: Wix soveltuu hyvin nopeaan ideointiin ja visuaalisten konseptien näyttämiseen asiakkaille.
- Helppokäyttöisyys: Wix tarjoaa yksinkertaisen käyttöliittymän, joka ei vaadi koodaustaitoja.
Haasteet:
- Rajoitukset koodin hallinnassa: Wix ei mahdollista mukautetun koodin viemistä muihin ympäristöihin.
- Komponenttien hallinta: Wixin komponenttikirjastot ovat kiinteitä, mikä rajoittaa joustavuutta.
- Tiedostojen vienti: Ei suoria vientimahdollisuuksia esim. React-komponenteiksi.
Käytännön esimerkki: Wixin käytöstä suunnittelutyökaluna
Tilanne: UI/UX-suunnittelija tekee käyttöliittymän prototyypin Wixillä, mutta kehittäjä toteuttaa sivun Reactilla.
Haasteet: Suunnitelmien siirtäminen muihin ympäristöihin vaatii käytännössä kaiken rakentamista uudelleen.
Hyödyt: Wix mahdollistaa nopean ideoinnin ja asiakasesittelyt, ennen kuin yksityiskohtainen suunnittelu alkaa.
Suositus:
- Wixiä kannattaa käyttää: Nopeaan ideointiin ja visuaalisiin konsepteihin, jotka eivät vaadi vientiä muihin ympäristöihin.
- Wixiä kannattaa välttää: Jos tavoitteena on teknisesti edistyneiden suunnitelmien vienti muihin järjestelmiin.
Wix voi siis toimia hyödyllisenä lisätyökaluna UI- ja UX-suunnittelijan työkalupakissa, mutta ei kykene korvaamaan perinteisiä suunnittelutyökaluja.
Lähdekirjallisuus
Adobe 2025. Illustrator vs. Photoshop: When to use each application. Understand the difference between apps that work in vectors and pixels to weave graphic design and photo editing into one smooth workflow, Adobe 2025. Viitattu 3.4.2025 https://www.adobe.com/creativecloud/design/illustrator-vs-photoshop.html
Ahonen V. 2025. UI and UX – what is the difference between them? Identio Oy 2025. Viitattu 2.4.2025 https://identio.fi/blogi/ui-ja-ux-mita-eroa-niilla-on/
Amery A. 2024. Wix vs. Wix Studio: Which should you choose? 24.6.2024, Wix.com, Inc. Viitattu 2.4.2025 https://www.wix.com/blog/wix-vs-wix-studio
Charlesworth L. 2025. 10 Best Game Design Tools in 2025, 26.3.2025 Access Creative Collage 2025. Viitattu 3.4.2025. https://www.accesscreative.ac.uk/blog/10-best-game-design-tools-in-2025/
DbS Institute 2025. The top 5 softwares used by game artists, 19.10.2023. Viitattu 3.4.2025 https://insider.dbsinstitute.ac.uk/the-top-5-softwares-used-by-game-artists
Wix Help Center 2025a. Exporting or Embedding Your Wix Site Elsewhere, Wix.com, Inc 2025. Viitattu 3.4.2025 https://support.wix.com/en/article/exporting-or-embedding-your-wix-site-elsewhere
Wix Help Center 2025b. Wix Media: Adding Free Media from Wix, Wix.com, Inc 2025. Viitattu 3.4.2025 https://support.wix.com/en/article/wix-media-adding-free-media-from-wix
Artikkelijulkaisut ovat FrostBitin asiantuntijakirjoituksia Lapin ammattikorkeakoulun projektien toiminnasta ja tuloksista sekä muita TKI-toimintaa ja ICT-alaa koskevista aiheista. Artikkelit arvioi FrostBitin julkaisutoimikunta.

Mirka Hienonen
Mirka työskentelee asiantuntijana ohjelmistokehityksen parissa FrostBitillä. Pääpaino työskentelyssä on fullstack kehittämisessä, mutta hän toimii mielellään myös muissa tehtävissä, venyttäen osaamistaan UI- ja UX-suunnitteluun, 3D mallinnukseen, sekä pelimoottoreiden puolelle.